Hypothetisch (on)ethisch knalwerk …

Stel, we kunnen ooit een apparaatje kunnen bouwen dat in staat zal zijn om al onze zintuigen op dezelfde manier te prikkelen zoals de werkelijkheid dat ook zou doet. Een kleine chip achter het oor verbonden via de smartphone met onze hersenen.

En stel je dan eens voor dat we zo’n gadget konden voorzien van virtueel vuurwerk. Dat vuurwerk kun je dan kopen in de App-store. Je koppelt het aan je hersens en, nog mooier, je kunt het delen met iedereen die daar behoefte aan heeft.

Door het gebruik van VR (virtual reality) kun je knalvuurwerk gooien, vuurpijlen onbeperkt zonder tijdsbeperking het hele jaar door afsteken, overal tot in de huiskamer toe.

Om de beleving levensecht te maken prikkelt de VR-firework-app ál je zintuigen, dus ook je reuk, je gehoor, je zicht en zelfs de luchtdruk van zware ontploffingen voel je op je lichaam.

En, om het helemaal af te maken kun je ook pijn ervaren of anderen pijn doen, mits deze laatsten daar nadrukkelijk toestemming voor hebben gegeven uiteraard, en met een in te stellen tijdsbeperking, je wil niemand dood hebben of blijvend de invaliditeit in jagen.

Je kunt dus zolang je wilt de échte volledige beleving van vuurwerk meemaken en dat zonder dat mensen en dieren die dat niet willen er ook geen last van hebben.

En wat ik me nu af vraag… Stel dat dat allemaal zou kunnen…

– Is dat dan genoeg voor de ware vuurwerkliefhebber?

– Staan we dat wél toe? (incl. de ultieme pijnbeleving?)

– Is dit gedachtespinsel onethisch of is nou net de huidige werkelijkheid onethisch?

– Of gaat het af bij het afsteken van vuurwerk over héél iets anders?

Als je er zo over nadenkt zit de werkelijkheid nog vreemder in elkaar dan dat eender welk mens zou hebben kunnen bedenken, toch?

Drone-firework , genoeg voor de “ware liefhebber” of …?!